Archive for June 15th, 2008

KAJIAN : ROI ATAU RETURN ON INVESTMENT

Macam mana nak kira ROI ni? Ohh macam ni kesannya.. (sewa x 10 bulan / harga beli x 100.) Ayoo tak paham aku lah

Andaikan aku beli rumah dengan harga RM150,000, Bayaran pendahuluan ialah RM30,000 dan ansuran bulanan RM1000.00

Jadi 1000 x 10 / 150000 x 100 = 6.67% setahun … Baru aku paham tapi formula ni agak pening lalat sikit lah. Tak pe nanti aku dapatkan formula lebih mudah sikit macam mana nak kira ROI

Sebelum aku beli hartanah, aku perlu faham objektif sebenar yang ingin aku capai. Aku kena soal diri aku sendiri :

Mengapa aku mesti beli hartanah tu?
Adakah untuk kediaman aku?
Atau sebagai pelaburan aku?

Dah tentu untuk pelaburan, sebab aku dah pun beli rumah untuk kediaman kat Kajang. Rumah aku sekarang kat Jelok Ria ni dekat dengan semua keperluan aku. Dekat sekolah, kedai, masjid, TESCO, GIANT, POS, Maybank dan lain-lain. Walaupun agak jauh dengan opis aku, tapi tak jadi masalah besar untuk aku… hehehhe

Ok, kalau aku nak beli rumah untuk tujuan pelaburan Aku kena buat target lokasi sebaiknya 3 lokasi menarik dan target penyewa. Yang paling penting adalah tumpukan lokasi pada sasaran penyewa aku. Mungkin dekat dengan kolej atau universiti, dekat dengan kawasan kilang, atau hospital.

Pastikan rumah yang nak aku beli, aku boleh dapat aliran wang yang positif. Positif CASHFLOW sebab main properties ni adalah pelaburan jangka pertengahan atau panjang

TINDAKAN : ASB BUKU KEPADA SIJIL, MOHON OD RHB

Syukur sangat, hari ni aku dah pun mohon OD RHB. Senang je kesannya. Mula-mula aku bawak buku ASB pergi pejabat PNB yang berdekatan. Aku dok kajang, jadi samada kat Shah Alam atau kat Bangunan PNB Jalan Tun Razak. Aku gi PNB Tun Razak. Sampai je kat sana, aku bagi tau yang aku nak tukar simpanan ASB aku dari bentuk buku ke bentuk sijil. Nanti dia orang bagi borang. Isilah borang tu, senang je isi. Lepas tu ambik nombor giliran. Sampai giliran aku, aku pergi kat kaunter, orang kaunter tu mintak bayaran RM2.00 untuk 1 sijil. Tak sampai 2 minit sijil aku pun siap. Dalam sijil tu ada nama aku, alamat, no rujukan, jumlah duit. Nanti korang buat korang tau lahhh.. Senang jee

Lepas tu aku terus shoot gi RHB Kajang. Jumpa dengan Julia. Aku pun mintak lah penerangan pasal OD ni dari dia. Maklumlah aku budak baru belajar.. heheh. Lama gak dia terangkan kat aku. Lepas tu dia bagi borang untuk aku isi. Siap isi je dia suruh bayar RM50.00 bayaran pemprosesan dan bukak akaun semasa. Simple jee kesan nya. Jadi dia suruh aku tunggu dalam masa 2 minggu nanti, RHB akan call aku, aku kena datang semula untuk sign dokumen

Target aku, dalam tempoh menunggu ni, aku nak habis kan baca buku Permata Hartanah tulisan Renesial Leong dan Juara Lelongan Hartanah tulisan Azizi Ali. Sebab aku nak masuk auction, nak beli rumah lelong untuk investment.

Tapi kali ni, sambil aku baca, sambil tu aku buat nota. Lepas tu aku post kat blog ni. Senang sikit aku nak buat rujukan. Selain tu gak aku boleh syer apa yang aku baca dengan korang semua.